Puncte de vedere

Zece motive pentru care, la vreme de „stare de urgență”, merită să vă uitați la filmul „Stare de asediu” din 1972

  1. Pentru că este un film făcut de Costa Gavras, iar dânsul nu e un regizor oarecare, ci e […]

 

1. Pentru că este un film făcut de Costa Gavras, iar dânsul nu e un regizor oarecare, ci e unul dintre aceia care au luat și OSCAR și PALME DʹOR și BAFTA și alte alea, dar, desigur, pe vremea când lumea era mai puțin liberă și valorile democratice nu erau atât de ferme ca acum. Din fericire, nu cred că astăzi Occidentul magnific ar mai premia filmele lui Costa Gavras pentru că ele sunt de o INDECENTĂ (citiți: TULBURĂTOARE) INCORECTITUDINE POLITICĂ. Or, să nu uităm, noi suntem ferm împotriva incorectitudinii politice!

2. Pentru că e un film de-acum 50 de ani, deci orice asemănare, dar absolut ORICE asemănare cu ceea ce ar putea să facă astăzi partenerul nostru strategic, numit și MARELE LICURICI, prin coloniile sale… pardon, țările prietene, este cu totul și cu totul întâmplătoare. Deci, nici prin cap să nu vă treacă…

3. Pentru că ar fi de neînchipuit ca, așa cum în America Latină de atunci existau președinți de mucava, puși cu mâna și dispuși să ofere LICURICIULUI patria pe tavă pentru un mandat sigur, să existe și în Europa de Est de astăzi unii președinți care să creadă că o șapcă pe care scrie MAKE ROMANIA GREAT AGAIN, primită de la cine trebuie, costă 2% din PIB, dar în avans, dacă se poate!

4. Pentru că în filmul lui Costa Gavras veți vedea cum arătă un jurnalist de modă veche – specie dispărută, din fericire, aproape total din România – și veți putea compara prestația reprobabilă a aceluia cu prestația incisivului și strălucitorului Radu Tudor, după cum veți avea prilejul de a compara întrebările demodatului jurnalist din STARE DE ASEDIU cu întrebările devastatoare ale lui AUTOSTRADU Tudor de la „șueta cu jurnaliștii mei” organizată de Klaus înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

5. Pentru că acolo – ce mare scofală! – este vorba despre „asistența tehnică” oferită de MARELE LICURICI cu generozitate, Ministerului Afacerilor Interne al unei țări din America Latină, țară cu prea mulți simpatizanți ai CIUMEI ROȘII autohtone în rândul studenților și liderilor sindicali. Deci, nici un pericol, că e taman invers decât la noi, unde atât studenții cât și liderii sindicali au numai idei liberale în cap, așa că puteți să vă uitați liniștiți. Nu mai spun că acolo, în ficțiune lui Costa Gavras, „asistența tehnică” a constat, printre altele, în instructaj cu privire la tehnici de tortură a deținuților politici, plus aparatura necesară – or, asta e prea de tot, cine ar putea să creadă așa ceva pe planetă!

6. Pentru că o să priviți pelicula așa, ca pe-o fantezie cinematografică, și nici n-o să vă treacă prin cap că în România JUSTIȚEA ʹNDEPENDENTĂ a primit și ea, săraca, asistența tehnică din palma partenerului strategic, care partener ne mărturisea prin chiar vocea autorizată a ambasadorului Klemm:

Prin intermediul diverselor agenţii, inclusiv al FBI, al Serviciului Secret al Statelor Unite şi al Departamentului de Stat, Guvernul Statelor Unite oferă variate PROGRAME DE PREGĂTIRE instituţiilor implicate în eforturile de luptă împotriva corupţiei, inclusiv poliţiştilor, procurorilor, judecătorilor şi instituţiilor precum Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. Această pregătire IA FORME VARIATE, de la oportunităţi pe termen mai lung în Statele Unite, până la scurte seminare sau conferinţe în România ori în Europa. De asemenea, Departamentul de Stat intră în parteneriate cu organizaţii ale societăţii civile şi le oferă acestora o varietate de programe care să le îmbunătăţească eficienţa.” (interviu Hans Klemm STIRILE PRO TV, 19 ianuarie 2017)

7. Pentru că, privind filmul veți înțelege că la „instructaj” tinerii noștri procurori și alți oameni din „instituții”, cu aspirații atât de înalte, au învățat numai și numai despre statul de drept și domnia legii, și nicidecum că ar putea stropi cu apă saltelele deținuților, în toiul iernii, pentru ca aceștia să nu se poată odihni… că e util să chemi o femeie gravidă la audieri la ora 8,00 dimineață și să o ții în picioare până după prânz, fără apă și mâncare… că o anchetă în crucea nopții, cu lampa-n ochi și cu „penalul” mort de somn, e mai eficientă decât una la lumina zilei… că dacă îi mai plimbi și copiii înlăcrimați prin față, „banditul” se frăgezește mai ușor… că un bolnav de diabet poate declara ce i se cere dacă nu primește medicație și ajunge la limita comei diabetice… Nici prin cap nu ne-ar trece că la instructajul „partenerului strategic” au prins ei meșteșugul audierilor de succes, cele după care „penalul” semnează absolut orice i s-a dictat… Rămâne , totuși, întrebarea: atunci de unde știu tinerii aceștia, care au trăit aproape exclusiv în democrație, repudiind, desigur, cu oroare, metodele comisarilor sovietici din anii 50, de unde știu ei, zic, cum se face? Pe ei cine i-a învățat? Întrebare cu răspuns deschis…

8. Pentru că, ajunși la sfârșit, veți spune ușurați: „Doamne, ce bine e să trăiești într-o democrație reală și într-o țară suverană, care nu-și vinde LICURICILOR DE TOT FELUL resursele pe nimic… unde Constituția nu e o cărticică nostimă, cu glume, răsfoită de un președinte având degetele pline de grăsime, pentru că așa l-a făcut natura – suficient de lung cât să ajungă la slănină!”

9. Pentru că sunteți în „stare de urgență” și veți fi curioși să aflați, teoretic, dintr-o ficțiune, cum arată o „stare de asediu”.

10. Pentru că după aceea veți dori să vedeți și filmul „Z”, al aceluiași regizor, film politic din 1969, teribil, în care aventura așa-zis democratică a unei țări mediteraneene se sfârșește cu „salvarea” patriei, după alegerile libere care au adus la putere un regim de stânga, prin măturarea brutală a acestuia și instaurarea unei patriotice dictaturi. Primele interdicții hotărâte de noul regim au fost, spune dulce-amar Costa Gavras, următoarele: „Pletele, mini-jup-ul, Sofocle, Tolstoi, Euripide, urările ruseşti de la petreceri, grevele, Aristofan, Ionesco, Sartre, Albee, Pinter, sindicatele, libertatea presei, sociologia, Beckett, Dostoievski, muzica modernă, muzica populară, matematicile moderne şi litera «Z» care înseamnă «El e viu » în greaca veche”…

Cu ușurare, veți concluziona că toate astea erau posibile doar într-un trecut îndepărtat, care nu vă spune nimic, de-acum o jumătate de secol. Căci pe-atunci regimurile autoritare se instaurau la vedere și fără frisoane.

Astăzi, bănuiesc, mijloacele sunt ceva mai rafinate, că doar au trecut, totuși, la naiba! peste cincizeci de ani …

                                                                                                              Luminița ARHIRE

3 Comments

  1. Vlad Tepes

    Lasa-l Luminita, ca in curind se vor prabusi, exact cum le-o faceau ei ”aliatilor strategici” de oriunde !!!
    Ii vei vedea sfisiindu-se unii pe altii , ca la apocalipsa !

  2. dyj46j

    nu,nu,nu!

    mai intai TREBUIE sa vedeti “monsieur klein”,1976,alb-negru:
    -alain delon fusese diagnosticat pe FALS POZITIV ca “trebuind” sa mearga pana la auschwitz-spre binele LUI,evident.

    “vela” s-a anturat cu un handicapat(dupa mecla si obicei) si ne-a anuntzat ca face “dez-insectzie” in “blocuri”-adica in proprietate privata.
    risca ca un dement pozitzia STATULUI in fatza unui singur individ-pentru ca nu are dreptate.
    da,ministrul vela tocmai a subminat PUTEREA STATULUI,PUTEREA LEGII.

    nu poate voribi de “ajutor” dupa faza cu “hexifarma”,dupa faza cu “copilashii lactatelor bradet”,dupa “colectiva” si dupa altele ,milioane.

  3. Sic semper tyrannis

    Eu m-as uita la “They live!” – John Carpenter. Si m-as uita la “Instinct”:
    ‘Instinct’ – What did I take from you? What did you loose?
    https://www.youtube.com/watch?v=DV9Bgwh1XNE
    si m-as uita la “Idiocracy”
    si m-as uita si la “Equilibrium”
    si bineinteles m-as uita / citi “1984” / George Orwell
    si m-as mai uita si la V for Vendetta
    si lista este extreeeem de lunga…iar experientele se aplica perfect la orice regim discretionar caruia “ii pasa de tine”.

    Siedia, Finlanda, Olanda….de ce nu “grija” poporului cum o avem noi asa de “temeinic” ? Sa fie IPOCRIZIA ADANCA A ACESTEI NATIUNI FARA COLOANA VERTEBRALA? Oameni care de frica asumarii unor decizii prefera sa ne inchida in case si sa ne amendeze cu niste sume exorbitante, ca sa murim de foame ?? Este spalatura pe maini a lui Pilat – da e cu biocid! Alta inginerie care sa dea de mancare clientelei politice a primariilor! RUSINE !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.