Observator

România, o verigă din lanțul transportului de armament în Orientul Mijlociu

  Potrivit unor anchete demarate de OCCRP, Balkan Insight şi a unor organizaţii internaţionale de jurnalism de investigaţie, în perioada […]

 

Potrivit unor anchete demarate de OCCRP, Balkan Insight şi a unor organizaţii internaţionale de jurnalism de investigaţie, în perioada 2012-2015 din România a plecat armament în valoare de 81 milioane euro, către patru state din Orientul Mijlociu.

Ce se declară, însă, în documentele oficiale ANCEX, autoritatea care reglementează exportul de armament al României? Că România a exportat armament către aceste ţări în valoare de 39 milioane de euro. O sumă mult mai mică. Unde a dispărut diferenţă?

Agenţia rusă RIA Novosti a citat declaraţia unui oficial militar rus, care a dorit să îşi păstreze anonimatul: „Serviciile secrete occidentale au fost responsabile de găsirea unor furnizori de armament, de încredere, din state occidentale, pentru transferul de fonduri, transportarea şi livrarea unor provizii «umanitare» letale în Orientul Mijlociu. De la începutul anului 2013, armament greu a fost achiziţionat din Bulgaria, Croaţia, România şi Ucraina”.

Aceste livrări au început în 2013, prin firme create special pentru derularea acestor contracte. Este deja cunoscută implicarea lui Mircea Băsescu în redirecţionarea armelor către grupări teroriste din Africa şi din Orientul Mijlociu. În anul 2009, Mircea Băsescu a fost implicat, alături de Bakri Imad Abdul Reda, într-o operaţiune ultrasecretă de trafic internaţional, cu mari cantităţi de explozibil şi muniţie. Cinci vapoare sosite din Thailanda au fost ancorate atunci în portul Constanţa. Deşi uriaşă, cantitatea exactă nu este cunoscută. Conform contractului încheiat de partea thailandeză cu Romarm SA, aparţinând Ministerului Industriilor, destinatara era UM Babeni, din judeţul Vâlcea. Ajunse la destinaţie, explozibilli şi muniţia, în loc să fie distruse, au fost reambalate şi exportate printr-un intermediar şi cărăuş, SC Romagro Cereal SRL, iar transportul a fost asigurat pe cale maritimă, tot de către Mircea Băsescu.

                                                                                                         Jaqueline ȘERBĂNESCU

1 Comment

  1. Tudorache Constantin

    Woooow incredibil…deci totul este adevarat…..sigur stie si Traian Băsescu complice…asa ceva nu se realizeaza fara stirea SRI ..SIE …etc si totusi au aparut sub forma de trafic de arme. Au ascuns 42 milioane € sau $ ai putin contează…si totuși stiu ca un astfel de dosar este pe rol
    …Vinovații sa plătească. ..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.