Cadran international

Daily Mail: Grecia amenință să confiște proprietăți, terenuri şi întreprinderi aparţinând Germaniei

 Grecia amenință să confiște  proprietăți, terenuri şi întreprinderi aparţinând Germaniei                     […]

 Grecia amenință să confiște  proprietăți, terenuri şi întreprinderi aparţinând Germaniei

                                                                de Allan Hall – Daily Mail

Grecia este în pe cale sa confiște  proprietăți, terenuri şi întreprinderile aparţinând Germaniei, dacă Berlinul nu este de acord cu acordarea de  compensări pentru perioada  ocupației naziste din Al doilea război mondial.

Prim-ministrul Alexis Tsipras a cerut Germaniei plata, care se ridică la mai mult de 112 billion £ (500 miliarde de euro – n.tr.) despăgubiri. El a spus anterior că aceste plăţi nu acoperă cerinţele pentru compensarea infrastructurilor distruse, compensaţiile pentru crime de război şi returnarea  unui împrumut forţat pentru nazişti. Într-o adresă emotivă in fata Parlamentului el a spus că guvernul său are o datorie istorică față de oamenii care „au luptat şi și-au dat viaţa pentru a învinge nazismul”.

Germania a respins cererile ieri, spunând că a plătit despăgubiri Greciei.

Un purtător de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel, a declarat că problema a fost „legal şi politic rezolvată” în timpul discuţiilor care au dus la reunificarea Germaniei din 1990.

daily 1

Dar politicienii greci au avansat, prin persoana fostului Ministru al Justiţiei, Nikos Paraskevoloulos, ideea de a restatua decizia Înaltei Curti din 2000 prin care i se permite Atenei să confiste  proprietăți germane pentru a compensa victimele unui masacru nazist: 218 de civili greci uciși în satul Distomo.

Decizia privind proprietățile/activul german poate fi susţinută numai de un ministru al Justiţiei şi predecesorii săi au avertizat întotdeauna că vor face acest lucru. Situația se referă la o atrocitate specifică petrecuta în satul Distomo în care forţele naziste au avut o ieşire violenta, măcelarind, în două ore, bărbaţi, femei şi copii, pretinzând că a fost un răspuns la un atac al forţelor de rezistenţă.

daily 2

Între timp, în Germania au fost analizate cererile dintr-un plan mai larg privind confiscarea activului german. Revista Spiegel a scris, ieri, că s-a auzit de un plan de confiscare a proprietăților și activelor germane. Acest lucru ar implica confiscarea Institutul Goethe, organizație culturală de prestigiu din străinătate, precum afacerile şi activele firmelor germane din Grecia.

Resentimentele datorate a patru ani de ocupație nazista a Greciei, în care 250.000 de oameni au fost ucişi, sunt de lungă durată. Dar ele au fost reînviat și de măsurile de austeritate dureroase, impuse de zona euro din anul 2010, în conformitate cu pachetul de salvare internaţională  de 175 billion £. Mass-media greacă a prezentat-o pe doamna Merkel şi ministrul ei de finanţe în uniforme naziste. Şi primul act al noului prim-ministru, domnul Tsipras, a fost să depună o coroană de flori la locul unde 200 comuniştii greci au fost împușcați de naziști.

Domnul Tsipras a spus Parlamentului  –  în timpul unei dezbateri (marţi ,10 martie 2015)  –  despre crearea unui comitet de reparații și că „el nu va abandona cererile irevocabile ale Greciei pentru compensare şi că guvernul său va lucra astfel încât să fie îndeplinite obligaţiile neonorate către Grecia şi poporul grec”.

daily 3

SYRIZA, acuma cel mai de stânga guvern din Europa, a candidat în alegeri pe o platformă de respingere a măsurilor de austeritate, ca o cale de ieşire din criză. Dar, din momentul în care a fost ales, a trebuit sa renunțe la un număr de angajamente, fiind forţat să accepte temporar reformele pentru extinderea creditului până în iunie.

Ministerul de finanţe German a spus ca nu ar fi în curs nici o negociere pentru datoriile acumulate pe timp de război.

 

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2989746/Greece-threatens-seize-property-land-businesses-belonging-Germany-Angela-Merkel-does-not-agree-pay-compensation-WWII-occupation.html

 

 

1 Comment

  1. jeni

    Macar grecii au demnitate. De ce grecii sa sufere iar germanii sa fie cat mai bogati. Dreptate pt toti. Asa ar trebui sa procedeze si romanii care au de recuperat de la Germania cca 19 miliarde de euro ca urmare a schimburilor comerciale neachitate de Germania.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *