Istorie

Hârtia prin care Churchill a vândut România sovieticilor, expusă public prima dată

  Pentru prima oară în istorie, documentul prin care Churchill a vândut România lui Stalin va vedea lumina zilei. Este […]

 

Pentru prima oară în istorie, documentul prin care Churchill a vândut România lui Stalin va vedea lumina zilei. Este vorba de celebrul „acord al procentajelor”, agreat de premierul britanic şi dictatorul sovietic la Kremlin, în Octombrie 1944.

Click pe document pentru mărire!

Potrivit The Telegraph, hârtia a fost scrisă după o întâlnire nocturnă, alimentată cu mari cantităţi de whisky, băutura favorită a premierul.

„Amândoi băuseră destul de mult whiskey. Încercau să ajungă la un acord de principiu asupra sferelor de influenţă de după război.” a spus custodele expoziţie de la Arhivele Naţionale britanice în cadrul căreia va fi expusă hârtia care a condamnat Europa de Est la decenii de comunism.

„Cred că este important ca acest document să fie expus în public deoarece această mică bucată de hârtie are o mare însemnătate. Poate fi incredibil de importantă – soarta a milioane de oameni decisă printr-o iscălitură după o întâlnire amicală” – a continuat istoricul britanci.

Un oficial britanic a spus mai târziu că documentul nu ar trebui să apară public, deoarece cifrele pot părea crude şi insensibile. Cel mai probabil, Churchill ştia şi el asta.

Întâlnirea Churchill-Stalin a avut loc la 9 octombrie 1944. Premierul britanic este cel care a propus astfel sferele de influenţă:

– România: Uniunea Sovietică ar trebui să aibă 90% influență, iar Marea Britanie 10%;

– Grecia: Uniunea Sovietică ar trebui să aibă 10% influență, iar Marea Britanie 90%;

– Ungaria și Iugoslavia: Uniunea Sovietică și Marea Britanie ambii cu 50%;

– Bulgaria: Uniunea Sovietică cu 75% influență, iar Marea Britanie cu 25%.

El a împins hârtia spre Stalin, care a bifat și a dat-o înapoi lui Churchill.

„Oare nu este cinic să dispunem în această manieră de soarta a milioane de oameni? Hai să ardem hârtia.” ar fi spus Churchill.

„Nu, păstrați-o” ar fi răspuns Stalin.

                                                                             Valentin BORCEA, NEW STANDARD

8 Comments

 1. Romania nu a fost vanduta rusilor ci sovieticilor care erau imbracati in rusi.Si acesti sovietici,toata lumea stie cine au fost.E bine a nu da apa la moara dusmanului de moarte al romanilor.Sovieticii astia au luat,acum,in zilele noastre,aproape toata Romania si vor sa faca Israel in tara romanilor.

  • Marian

   mai întâi (((sovietici))) s-au folosit de imperiul rus ca să răspândească comunismul după care rușii s-au folosit de imperiul sovietic ca să mărească influența Rusiei.

 2. Marian

  și când te gândești că sunt români care-l apreciază pe Churchill… unii-l iubesc chiar și pe Stalin.

 3. Nicolae Cojocaru

  Churchill e apreciat pentru lucrurile bune FĂCUTE ȚĂRII SALE. Unde a fost UN POLITICIAN ADEVĂRAT OM DE STA, nu ca cei pe care îi avem noi, românii.

 4. Chichirez terfelistul

  Probabil au amestecat proportile si in pahare,asa ca bietei Romanii i-a revenit un carcalete de 90% votca si abia 10% vizichi,dupa care au impartit hartia juma-juma,pentru pauza la 00… Ma rog,asta ca asta,dar in prezent se pare ca pastrand proportiile,protagonisti de azi,desigur tot aliati,au folosit pentru a nu lasa urme scrise,aceleasi pahare de data asta fara votca,eventual o combinatie fihty-fihty de vizichy si snaps,de am ametit cu totul si nu mai stim care-s sefii,tante Angy sau unchiul Trumpy….

 5. Radu Ionescu

  Churchill a dat ce nu avea, pe el il interesa Grecia și a “obținut-o” pt că acolo nu era armată rosie. Nimeni nu putea scoate pe ruși din Rom, Bulg, etc.

 6. Belcin

  Aceasta …tranzactie a costat VIATA a peste 250000 de români. LA conducere au ajuns comunistii de etnie iudaice ca sefi ai ….securitatii nationale.

 7. Nick

  Comunismul j’dovesc a fost luat de români prin epurări de j’dovi și exersat în avantajul nostru de cei trei patrioți Groza, Dej, Ceaușescu. Fiind creștini nu i-a omorît , deaceea au revenit în anii 80, cu toate nenorocirile pe care le cunoaștem (în parte)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.