Puncte de vedere

Tertium non datur: Traian Băsescu va candida ca să cîștige sau ca să-i facă jocurile lui Nicușor Dan?

  Nu știm dacă Traian Băsescu va candida sau nu. Chiar dacă însăși Elena Udrea a scris pe Facebook despre […]

 

Nu știm dacă Traian Băsescu va candida sau nu. Chiar dacă însăși Elena Udrea a scris pe Facebook despre asta, cîtă vreme n-avem anunțul oficial al persoanei, candidatura lui Traian Băsescu poate fi pusă la capitolul baloane de încercare. Dar chiar și dacă și-ar anunța candidatura, tot n-am putea fi siguri că va candida pînă cînd nu se înscrie la BEC.

Candidatura lui Traian Băsescu e văzută de toți comentatorii ca o lovitură dată lui Nicușor Dan. Prin voturile luate de Traian Băsescu, procentajul lui Nicușor Dan scade dramatic și atunci trimisul PNL – USR-PLUS la locale pierde în favoarea Gabrielei Firea. De aici – se spune – marile îngrijorări din tabăra PNL plus USR-PLUS și marile răsuflări de ușurare din tabăra PSD. La Stînga nu s-a reușit (din cauza PSD, evident) o coaliție pentru sprijinirea Gabrielei Firea. Da, dar iată nici la Dreapta nu s-a reușit. Atins la coarda sensibilă, Traian Băsescu s-a revoltat mai întîi (cum adică, eu nu sînt de Dreapta?!), după care și-a pus armura, și-a tras viziera (de luptă cu dușmanul și nu cu Virusul) și a pornit la război. Păzea voi cei din partea Dreaptă a scenei politice! Traian Băsescu va face praf și pulbere nu numai pe Nicușor Dan, dar și pe Ludovic Orban, pe Violeta Alexandru și pe Klaus Iohannis. Nicușor Dan va pierde și Ludovic Orban se va întreba în seara eșecului, cum de a cutezat el să-și bată joc de Traian Băsescu. A fost o satisfacție de o clipă. Acum plînge în pumni, de se cutremură pe el cămeșa pentru această clipă ce s-a dovedit de rătăcire. Așa spun aparențele.

Supus lor, am avansat pentru emisiunea Gîndurile lui Cristoiu de pe Mediafax tot felul de scenarii în care Traian Băsescu se răzbuna pe PNL și USR dîndu-i un brînci din șa lui Nicușor Dan.

Tudor Arghezi invoca într-o tabletă ceea ce franțuzii numesc L’esprit de l’escalier. Expresia desemnează situația în care te gîndești ce ar fi trebuit să-i spui interlocutorului mult mai just decît ai făcut-o cu el față în față după ce te-ai despărțit de el, de regulă la capătul scării care duce la locuința sa. Pe românește s-ar spune, gîndul de pe urmă. Victima lui L’esprit de l’escalier am fost și eu în cazul intervenției de la Mediafax.

După ce-am încheiat înregistrarea, asemenea celui ajuns la capătul scării, mi-am zis: „Cum dracu de am fost atît de sigur în aprecierea candidaturii lui Traian Băsescu drept devastatoare pentru Nicușor Dan, pentru că Traian Băsescu, umilit de Ludovic Orban a decis să se răzbune în stil montecristo-ian?” O întrebare cu atât mai explicabilă cu cît de regulă sînt prudent față de faptele și vorbele oamenilor politici. Și dacă mă gîndesc că Traian Băsescu e întruchiparea omului politic – fără scrupule cînd vine vorba de bătălia pentru putere, fără remușcări cînd vine vorba de vînzarea aproapelui, capabil să-și justifice fără sovăială prin scopul nobil scuză mijloacele murdare orice crimă – ar fi fost obligat la o prudență ieșită din comun.

Prin urmare, după ce-am rostit vorbele despre pericolul reprezentat de Traian Băsescu pentru victoria lui Nicușor Dan m-am întrebat: „De ce ar candida Traian Băsescu?” Numai și numai pentru a cîștiga.

Orice scor ar obține candidatul Traian Băsescu decît cel care să-l facă primar al Bucureștilor e umilitor pentru cineva care a fost de două ori președinte al României și, mult mai important, de cîte ori a concurat la votul românilor a cîștigat.

Și dacă excludem voința de a deveni primar, de ce ar candida Traian Băsescu? Pentru a ridica scorul partidului? Oricît de drag i-ar fi lui Traian Băsescu partidul, e greu de crezut că ar candida doar pentru a obține acolo 10%. Altfel spus să fie învins de Nicușor Dan sau de Gabriela Firea numai ca PMP să obțină un scor mulțumitor la locale.

Păi dacă Traian Băsescu e umilit la locale cum să credem că va mai fi locomotivă la parlamentare?
Dacă nu candidează ca să cîștige, atunci am dreptul să cred că o face pentru a-l ajuta pe Nicușor Dan să cîștige. În strategia PNL și USR-PLUS, obiectivul numărul unu e atacarea permanentă a Gabrielei Firea. Pentru aceasta s-a constituit o Coaliție politică mediatică asemănătoare celei împotriva lui Traian Băsescu în 2009. Ca și atunci nu conta contracandidatul care era Mircea Geoană. Conta înfrîngerea lui Traian Băsescu.

Aplicată la Gabriela Firea (de notat că Nicușor Dan e doar o hologramă ca viitor primar, campania se concentrează pe atacarea actualului primar), strategia presupune ținerea lui Nicușor Dan departe de atacurile uneori suburbane la adresa Gabrielei Firea. Pe de o parte pentru că Nicușor Dan e prea surîzător din fire pentru a fi credibil în atacuri, pe de alta pentru că el trebuie păstrat deasupra mizeriilor de mahala ivite într-o campanie electorală. Nu de alta, dar el e intelectualul subițire, doctorul în Matematici.

În acest context Traian Băsescu ar putea fi ciomagul care s-o rupă în bătaie pe Gabriela Firea. În timp ce Nicușor Dan va fi ținut deoparte și deasupra ca un sfînt blînd din icoane, Traian Băsescu se va aventura în bătălia din noroi cu Gabriela Firea. Nu-i exclus ca Gabriela Firea, irascibilă pînă la pierderea controlului uneori, să-i răspundă lui Traian Băsescu la fel. Și din această bătălie, care între noi fie vorba nu-l poate atinge pe Traian Băsescu, deoarece el n-are nimic de pierdut, va cîștiga cel care a stat deoparte, cu batista pregătită ca nu cumva un strop de noroi să-i cadă pe haina albă de candidat care nu se coboară la nivelul maidanului electoral românesc.

E un scenariu pe care nu-l pot ocoli. Asta pînă cînd nu voi vedea că sondajele îl dau pe Traian Băsescu posibil cîștigător al localelor pe București. Atunci voi fi sigur că Traian Băsescu s-a înscris în cursă ca să cîștige și nu ca să fie bodyguardul lui Nicușor Dan.

                                                                             Ion CRISTOIU, cristoiublog.ro

3 Comments

 1. Stelica

  Chiombe tilharul. Numai lepre peste tot, sa cistige, sa conducă, sa poată fura în voie.

 2. satan existã

  Dacă serviciile nu intervin,spurcãciunea alogenă nu câștigă mai mult de 3-7%din voturile celor care încă se mai amăgesc că votul lor contează și se mai prezintă la vot.

 3. Vlad Tepes

  Indiferent al cui joc vrea sau are ordin sa-l faca, VA ADUCE NUMAI RUINA SI DEZASRU PRESUPUSULUI AVANTAJAT !!!
  Basescu e o piaza rea absoluta !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *