Atitudini

Și ne izbăvește de cel viclean… chiar dacă se plimbă în Logan 

  A plecat și Papa Francisc și putem face o scurtă analiză a vizitei celui supranumit Suveran Pontif (ceea ce […]

 

A plecat și Papa Francisc și putem face o scurtă analiză a vizitei celui supranumit Suveran Pontif (ceea ce pe românește s-ar numi Regele Preot – parcă Biserica nu trebuia să se implice în politică?!). În primul rând, vizita asta m-a liniștit în ceea ce privește dorința ortodocșilor de a se „uni” cu catolicii: este sublimă, dar lipsește cu desăvârșire. Având în vedere contextul politic și social, mă așteptam ca străzile Bucureștilor să fie pline, neîncăpătoare de oameni veniți să-l salute pe liderul catolic.

Nici vorbă! Străzile erau goale, o mână de oameni răsfirați pe un singur rând au venit să-l salute pe Papă pe străzi. Iar la Catedrala Mântuirii Neamului…aproape nimeni. Maxim o mie de oameni să fi fost în curtea Catedralei. Cu certitudine au fost mai mulți cei prezenți înăuntru, pe bază de invitație. Dacă veți privi cu atenție, veți observa că presa a afișat numai cadre strânse, înguste cu oamenii. De ce? Pentru că de sus se vedea golul.

„Mulțimea” de oameni venită să-l aștepte pe Papa Francisc în afara catedralei. Click pe fotografie pentru mărire!

La Șumuleu și la Iași au fost mai mulți oameni, firesc, pentru că cele două orașe au fost locuri de adunare pentru catolicii din Vest și din Est.

În ceea ce privește ierarhii, aceștia au manifestat un interes minim pentru Papa Francisc, majoritatea manifestându-se prin.. absență, deși fuseseră invitați. Patriarhul Daniel s-a prezentat din nou la superlativ: demn, cu o atitudine de egal, nu de cap plecat și un discurs țintit, în care a reamintit catolicilor și filo-catolicilor că „pe-aici nu se trece”. Comparația cu ceea ce s-a întâmplat acum 20 de ani, la vizita Papei Ioan, este lămuritoare: atunci, zeci de mii de oameni pe străzi strigau, „unitate”, „unitate”, iar unii ierarhi se ploconeau și-i pupau mâna suveranului.

Semnificativ mi s-a părut faptul că la Catedrala Mântuirii Neamului,  Patriarhia a ales să-l pună pe Papa față în față cu o icoană gigantică a Sfinților Martiri Năsăudeni, trași pe roată pentru refuzul de a trece la catolicism.

În al doilea rând, atitudinea mass-media a arătat cum slugărnicia se transmite la scară largă. Ascultându-i pe jurnaliștii noștri, aveai impresia că țara toată s-a oprit și-l aștepta pe SS Papa. E stupefiant să-l auzi pe Cosmin Prelipceanu vorbind admirativ despre cum credincioșii s-au organizat cu preoții lor „într-o manieră în care eu n-am mai văzut” pentru a veni la întâlnirea cu Papa, în timp ce același personaj denunță ca turism religios și obscurantism comportamentul identic al ortodocșilor cu ocazia marilor pelerinaje.

Este revelator pentru moralitatea presei să auzi cum la Iași au fost „peste 140.000 de oameni”, deși imaginile arată cu indulgență prezența a câtorva zeci de mii. În timp de sfânta Parascheva, unde străzile sunt umplute până la refuz, aceleași surse extaziate de azi ne-anunță prezența a „câtorva mii de credincioși”. Iarăși, nu veți găsi cadre largi, de sus, cu prezența de la slujba Papei la Iași, care să coroboreze afirmațiile jurnaliștilor despre prezență.

În al treilea rând, comportamentul clasei noastre politice arată cine le este șeful. Dacă la sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului (CMN), moment ce a coincis cu centenarul Marii Noastre Uniri, au venit câțiva (maxim 10), acum la venirea demnitarului străin, au venit toți, încolonați. În frunte cu familia Regală, absentă de la Sfințire. Mai toți și-au plecat capul în fața Papei, niciunul însă în fața Patriarhului, arătând astfel că liderul lor spiritual nu este la București, ci în altă parte. Chiar dacă toți vor uita aceste momente… noi nu.

Un cuvânt de final și despre Papă și mesajul său: momentul Logan este este sinteza modului de acțiune al Bisericii Catolice și al atitudinii sale față de ortodocși. Este evident că Papa Francisc a fost informat de către locotenenții săi de-aici despre obsesia mass-media de a număra caii putere ai mașinilor cu care circulă ierarhii ortodocși. Este evident că decizia de a merge cu Loganul – considerat cenușăreasa mașinilor doar pentru că e autohtonă – a avut la bază considerente tactice, mai precis pentru a puncta la capitolul „imagine”. Vă dați seama că habar n-are Papa care-i diferența dintre Skoda Fabia și Dacia Logan, dar consilierii săi știu ce simbolizează una și cealaltă pentru mentalul colectiv.

Dar mă întreb:dacă vorbele despre „unitate” erau sincere, cum de ai acceptat să faci asta, știind bine că vei lovi grav în cei pe care îi numești „frați”? Așa te comporți cu frații? Sau așa te comporți cu cei pe care îi disprețuiești și de la care nu aștepți nimic altceva decât supunere oarbă? E la mijloc bunătate sau viclenie?

E bine că Papa le-a cerut scuze țiganilor. Dar înainte de romi, trebuia să înceapă cu scuzele pentru felul în care Biserica Romano Catolică i-a tratat pe români. Pentru bisericile dărâmate, pentru convertirile forțate, pentru chinurile și umilințele îndurate. Avem răbdare.

                                                                                                                Mihai ȘOMĂNESCU

Sursa: https://www.activenews.ro/stiri-social/Si-ne-izbaveste-de-cel-viclean…chiar-daca-se-plimba-in-Logan-156274

Citiți și: Imperiul habsburgic: Atrocitățile împotriva credincioșilor ortodocși români din Transilvania, preoți și țărani martiri

4 Comments

 1. Militaru Vasilică

  Activenews, un organ al Patriarhiei române, nu putea să publice altceva decât binecunoscutul slogan “ba pe-a mă-tii”. Cine-l împiedică pe Daniel să meargă cu Loganul, doar ca să arate mulțimii că îi pasă??? Daniel are o armată de consilieri patriarhali, plătiți din bani publici, care-l învață să sfideze masele de sclavi cu opulența afișată ostentativ și obraznic.
  În ceea ce privește trecutul istoric, mie îmi este rușine de duminică încoace, de când am aflat că BOR a participat la martirizarea celor 12 episcopi greco-catolici care au fost forțați să treacă în Biserica Ortodoxă. BOR și-a făcut singur dreptatea participând alături de comuniști la prigonirea românilor greco- catolici. Și tot pentru cine nu știe istorie, Biserica greco catolică a avut o contribuție majoră la realizarea Marii Uniri. Dar ce mai contează, când “dinte pentru dinte și ochi pentru ochi” se amestecă într-un iudeo creștinism, fanatic și grețos, cu o smerenie fățarnică a unor ierarhi care vor fi spulberați de istoria necruțătoare! oare ce au simțit acei episcopi greco catolici care, după pușcărie, au primit domiciliu obligatoriu în mănăstirile ortodoxe Căldărușani, Pătârlagele și Cocoșu? Dar ce mai contează când Biserica Ortodoxă este biruitoare pe pământ. Ca supliment recomand discursul lui Daniel după exegeza la Tatăl nostru rostită de Papă. Execrabil. Fanfanoradă de … fudul și nici un cuvânt de învățătură despre Iisus Hristos, Mântuitorul și Dumnezeul nostru. Era fix pe cuvintele papale: “Dinamica lumii e dictată de logica banului, a intereselor, a puterii.”. Daniel dădea explicații despre banul pentru clopot și despre măreția catedralei lui ca să arate ce puternic este el. Jenant.
  Noi mergem înainte cu Dumnezeul Neamului românesc la care s-au închinat prigoniții creștini din temnițele comuniste. Amin.

 2. Gheorghe si Ion asupriti de straini

  Struto camila numita “biserica” greco-catolica reprezinta o actiune de dezbinare a catolicilor in Transilvania incepand cu 1700 cand romanii ortodocsi au fost fortati sa treaca la asa zisa uniatie tradand astfel neamul si renuntand la credinta ortodoxa. Au fost prigoniti ucisi mii de ortodocsi romani, sute de biserici si manastiri distruse cu tunul. Asta nu stiati nu?
  Asadar, daca catolicii vicleni i-au prigonit pe ortodocsi in Transilvania, la 1948 cei care i-au prigonit pe romanii tradatori care au renuntat la ortodoxie si au trecut la inselarea numita uniatie, nu au fost ortodocsii, ci comunistii atei bolsevici !
  Mai cititi istorie adevarata !

  Sf. Mucenici si Marturisitori ortodocsi din Ardeal ca urmare a imperialismului papistas :

  Pe (†21 octombrie – Sf. Cuv. Marturisitori : Visarion si Sofronie, Sf Mc. Oprea, Sf. Preoti Marturisitori Moise Macinic din Sibiel si Ioan din Gales;
   
  Pe (†24 aprilie – Sfintii Ierarhi Ilie Iorest Simion Stefan si Sava Brancovici mitropolitii Transilvaniei Sfantul Ierarh Iosif Marturisitorul din Maramures;

  Pe († 12 noiembrie – Sf Mc. si Marturisitori Nasaudeni :  Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra si Vasile din Telciu;

  “Unia este un lup răpitor de suflete în piele de oaie. Unia este veninul aducător de moarte, în chip de miere, ce pierde sufletele. Unia estemlădiţa înainte-mergătoare a antihristului, ce ademeneşte cu măgulire pe cei mai neştiutori întru pierzanie. Unia este prăpastia iadului pentru cei ce nu au parte de cuget. Unia este Iuda, ce cu linguşitorul sărut a vândut Credinţa Pravoslavnică”- Sf. Paisie de la Neamt.

  Adica… imperialismul catolic la 1700 face ravagii in Transilvania, martirizand poporul ortodox majoritar… inseland si siluind o parte din popor   cu uniatia zisa greco-catolica…
  Peste doua veacuri, dupa 1948,  urmasii siluitorilor, sant siluiti la randul lor de  imperialismul ateu bolsevic comunist…
  Dupa aproape 70 de ani, in anul Domnului 2019, imperialismul globalist  neomarxist occidental iudeomasonic, reprezentat si promovat cu simt de raspundere de occidentul “civilizat” papistas, prin apologia migratiei fara limite a  amestecarii babilonice a neamurilor,  proclama ca martiri pe urmasii siluitorilor poporului nostru din Transilvania de la 1700,  pentru ca au  fost siluiti la randul lor de comunistii atei, sub pretextul  ca nu vor sa treaca la ortodoxie!
  Concluzia imperialismelor occidentale : cu ce siluire siluiesti, cu aceea vei fi proclamat “martir” in noul imperialism neomarxist  comunist iudeomasonic !

 3. antipapa

  mda logan flancat pe ambele parti de o flota intreaga de touareguri probabil ca o “prae visio” a unei alte flote de tuaregi

 4. Cosmin

  totusi papa IOAN PAUL al II-lea a CERUT IERTARE inca de prin primatul sau papal…
  mare om, a avut curaj sa ceara iertare pt majoritatea atrocitatilor Bisericii Catolice…

  nu stiu daca trebuie sa asteptam iertare de la papa francisc daca deja ante-precedentul sau a facut asta, dar oricum sa vina cu nasul pe sus si cu gandul sa puna el ortodoxia la punct asta e intr-adevar, dupa proverbul “lupul isi schimba parul dar naravul ba”…

  o scurta completare mai fac si eu: a venit cu loganul pana la patriarhie, s-a aratat mai “smerit” decat toti ierarhii nostri, dar APOI A PLECAT CU PAPA-MOBILUL spre credinciosii sai din iasi/sumulesti-ciuc –> inca din curtea patriarhiei culegea urale din papa-MOBIL… cred ca pt biserica catolica, Patimirea, Invierea si Inaltarea, se pot atinge toate (dupa noua agenda) in aceeasi zi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *